2009. júl. 7.

Van rajta sapka



Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csendőr század is kitüntette magát, a Magyar Gárda - azaz, a Jobbik önkéntes csendőrei - ülősztrájkjának kemény feloszlatásában, múlt hét szombaton, az Erzsébet téren. A borsodi csendőrök, úgylátszott nem viccelnek: ütöttek, fújtak, gumibotoztak, bilincseltek. A térről végül mindenkit elvittek, akin sapka volt. Több mint 200 embert letartóztattak.

Meglepetés volt ezek után, az újabb - gyakorlatilag toborzóvá alakult - Szabadság téri megmozdulás engedélyezése? Több, mint meglepetés: következetlen, és érthetetlen fordulat. Vagy barbatrükk! Ez nem látszik pontosan. Az igen, hogy egyes gárdisták sapkáin feltűnt egy piros háromszög, talán rangjelzés. Vajon hányan borsodiak közülük? Mindegy, az avatást kibírták a kopaszok. A borsodiak is, a többi is: túlvannak rajta, így már megérdemelten újjáalakulhattak, és büszkén viselhetik a sapkájukat - ha jól értem.

Borsod-Abaúj-Zemlén megye: határmegye. Határőrségét már beolvasztották a rendőrségbe, így gondolom nem kevés technika, laktanyák, járművek, és egyéb eszköz került szép számban a borsodi rendőrséghez. A készenléti rendőrség egységei - az ominózus miskolci tüntetés óta - már a megyeszékhelyen állomásoznak. A kormányzó párt "falurendőrség" létrehozásán gondolkodik, melynek szervezeti keretei még nem tisztázottak, de vélhetőleg fegyvert is kapnának. Azt hiszem bátran kijelenthetjük: a felsorakozott erőkkel mára Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, fokozottan megerősített csendőrsége van.